czwartek, 24 listopada 2011
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
40dkg wieprzowiny bez kości, 5 łyżek mąki pszennej,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
5 łyżek sosu sojowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
mały świeży ananas,
po strąku czerwonej i zielonej papryki,
marchewka,
białko,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki octu winnego,
łyżka cukru,
3 łyżki keczupu, olej do głębokiego smażenia,
sól
Mięso,opłukać ,pokroić w kostkę,skropić 3 łyżkami sosu sojowego,odstawić na 15 minut.Odłożyć łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Resztę wraz z mąką pszenną wymieszać z 1/2 szklanką wody,proszkiem do pieczenia i łyżeczką oleju.Białko ubić wymieszać z ciastem. W woku rozgrzać olej.Kawałki mięsa moczyć w cieście i smażyć na złoty kolor.Ananas obrać,pokroić w kostkę /zachować sok/,Paprykę i marchewkę oczyścić ,pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać.Z woka usunąć olej ,wlać 2 łyżki świeżego ,rozgrzać. Włożyć warzywa i ananas,smażyć 5 minut.Ocet utrzeć z cukrem , sosem sojowym,keczupem,3 łyżkami soku z ananasa i odłożoną mąką ziemniaczaną.Wlać do woka,zagotować,wymieszać z mięsem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz