środa, 23 listopada 2011

Jesienne zapiekanki

Jesienne zapiekanki

Autorem artykułu jest Irena Zobniów


W okresie jesiennym pogoda bywa bardzo kapryśna – od słonecznej i ciepłej po deszczową, pochmurną i wietrzną. W takie chłodne popołudnia marzymy o pożywnym i rozgrzewającym, a zarazem prostym w przygotowaniu posiłku.

Doskonałym pomysłem na jesienne obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Na przykład cukinia jest wyjątkowo „wdzięcznym” warzywem, z którego możemy przygotować wiele szybkich dań, zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej. Cukinia zapiekana to potrawa doskonale nadająca się na obiad dla całej rodziny.

Warzywo to ma wiele wartości odżywczych, a przy tym jest lekkostrawna, więc może być podawana zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można ją przyrządzić z makaronem lub talarkami ziemniaków, a górę posypać ulubionym serem żółtym.

Równie dobrym pomysłem na obiad jest cukinia nadziewana mięsem mielonym oraz innymi dodatkami, zgodnie z naszym gustem. Możemy również przygotować do dania sos czosnkowy lub pomidorowy z bazylią, który doskonale podkreśli smak.Warto jednak pamiętać, aby do przyrządzenia tej potrawy wybierać warzywa o stosunkowo miękkiej skórce. Wówczas całość będzie smaczniejsza. Danie idealnie pasuje jako posiłek rodzinny, jak również jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Alternatywą dla faszerowanej cukinii może być nadziewana papryka, która z powodzeniem może zastąpić sycący obiad. Należy jednak pamiętać, iż papryka wymaga dłuższego zapiekania niż miękka cukinia.

Ciekawym pomysłem jest również zapiekanka z kalafiorem, którą możemy przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa. Kalafior można też zastąpić brokułami.

Zapiekanki można przyrządzać na bazie różnego rodzaju makaronów, ziemniaków, ryżu lub ciasta.

Jeśli jesteśmy zwolennikami pizzy możemy spróbować poeksperymentować z nowymi dodatkami z sezonowych warzyw. Warto wykorzystać do jej przygotowania takie warzywa jak brokuły, bakłażan, kukurydzę czy nawet ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Pizza ze świeżymi pomidorami lub z cukinią to ciekawa alternatywa na jesienny obiad.

---

Irena Zobniów
irena.zobniow.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz