środa, 23 listopada 2011

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Autorem artykułu jest Justyna Słopień


Lubicie placki ziemniaczane? Mam fajny pomysł na obiad - placek po zbójnicku. Zachęcam do wykonania i wyrażenia opinii.

Składniki na sos:

600 g wołowiny albo mięsa gulaszowego,

150 g pieczarek,

1 cebula,

1 papryka,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

mąka,

3 liście laurowe,

ziele angielskie,

sól,

pieprz,

Składniki na placki ziemniaczane (z tej porcji wychodzą 3-4 średnie placki):

5-6 średnich ziemniaków,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

cebula,

jajko,

sól,

pieprz,

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby zakryć mięso, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Kroimy cebule i paprykę w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, później dorzucamy pieczarki. Jak mięso będzie już miękkie dorzucamy do niego cebulę, pieczarki, paprykę i gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy koncentratem, solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy wodą i mąką.

Teraz smażymy placki ziemniaczane.

Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce, albo przepuszczamy przez maszynkę elektryczną. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy duże placki – jeden na całą patelnie. W zależności od tego jakiej wielkości mamy patelnie tyle wyjdzie nam placków. Ja placki smażę na średniej patelni i z tego przepisu mam 3-4 placki.

---

Zapraszam na www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz