środa, 23 listopada 2011

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Autorem artykułu jest Justyna Słopień


Jeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...

Składniki:

1 pierś kurczaka,

4 pomidory,

2 cebule,

1 papryka czerwona,

3 plasterki ananasa z puszki,

½ puszki kukurydzy,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka musztardy,

1 łyżka octu,

szczypta curry,

szczypta Vegety lub Kucharka,

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,

szczypta pieprzu ziołowego,

sól do smaku,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

olej do smażenia,

ryż,

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.

Podajemy z ryżem.

Smacznego

---

Mój blog: www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz