czwartek, 24 listopada 2011

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

40dkg wieprzowiny bez kości, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczka proszku do pieczenia, mały świeży ananas, po strąku czerwonej i zielonej papryki, marchewka, białko, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu winnego, łyżka cukru, 3 łyżki keczupu, olej do głębokiego smażenia, sól Mięso,opłukać ,pokroić w kostkę,skropić 3 łyżkami sosu sojowego,odstawić na 15 minut.Odłożyć łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Resztę wraz z mąką pszenną wymieszać z 1/2 szklanką wody,proszkiem do pieczenia i łyżeczką oleju.Białko ubić wymieszać z ciastem. W woku rozgrzać olej.Kawałki mięsa moczyć w cieście i smażyć na złoty kolor.Ananas obrać,pokroić w kostkę /zachować sok/,Paprykę i marchewkę oczyścić ,pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać.Z woka usunąć olej ,wlać 2 łyżki świeżego ,rozgrzać. Włożyć warzywa i ananas,smażyć 5 minut.Ocet utrzeć z cukrem , sosem sojowym,keczupem,3 łyżkami soku z ananasa i odłożoną mąką ziemniaczaną.Wlać do woka,zagotować,wymieszać z mięsem. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz