środa, 23 listopada 2011

Szarlotka - bardzo krucha i cynamonowa

Szarlotka - bardzo krucha i cynamonowa

Autorem artykułu jest Justyna Słopień


Ta szarlotka jest naprawde bardzo łatwa i smaczna. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, dużo "starszej":-) co znaczy bardziej doświadczonej w pieczeniu i gotowaniu:-)

Składniki:

2 słoiki litrowe jabłek ( można zrobić to ze świeżych jabłek, czyli usmażyć 2,5 kg antonówki)

3 szkl mąki tortowej

4 żółtka

1 kostka masła roślinnego

0,5 szkl cukru

2 cukry waniliowe (1-en do ciasta, 2-i do jabłek)

0,5 opakowania proszku do pieczenia

1 łyżka stołowa cynamonu

Bierzemy się do pracy.

Mąkę i masło należy posiekać, dodać proszek do pieczenia i takie posiekane zostawić na 10-15 minut. Następnie dodajemy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i łączymy wszystkie składniki. Jeżeli nie da się zagnieść możemy dodać 1 łyżkę śmietany. Teraz dzielimy ciasto, 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Do jabłek dosypujemy cukier waniliowy i łyżkę stołową cynamonu. Następnie wykładamy na blachę pozostałą część ciasta, czyli 3/4, smarujemy jabłkami i na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Ustawiamy piekarnik na pieczenie "góra/dół" i pieczemy aż ciasto na wierzchu będzie zarumienione, ok 45 minut.

DSC09036

Życzę smacznego

Justyna

---

Zapraszam na mojego bloga:

http://www.gotujemyipieczemy.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz